Сайт в режимі тестування та наповнення

«Карʼєрний старт. Програма молодіжної гарантії»: конкурс розпочато

5 липня стартував грантовий конкурс «Кар’єрний старт. Програма молодіжної гарантії». Він охопить 12 областей по всій Україні, а також низку територіальних громад. Загальний бюджет ініціативи становить майже 4 мільйони гривень, а максимальна допустима сума одного гранту – 380 тисяч гривень. 

Ініціатива розроблена та реалізується Українським молодіжним фондом у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через німецький державний банк розвитку KfW.

Про це розповіли Андрій ЧЕСНОКОВ, заступник Міністра молоді та спорту України, Дмитро ТВЕРДОХЛІБ, директор Українського молодіжного фонду, та Тарас ДЕРКАЧ, координатор програм з розвитку молоді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) під час брифінгу в інформаційному агентстві «УКРІНФОРМ».

В центрі уваги грантового конкурсу – українська молодь від 16 до 21 років, яка зацікавлена у здобутті першого офіційного працевлаштування за спеціальністю. І безпосередньо роботодавці, які готові взяти до себе на роботу випускників професійно-технічних навчальних закладів без досвіду. 

«Для України сьогодні дуже важливо, аби максимальна кількість випускників професійно-технічних навчальних закладів були працевлаштовані відповідно до своєї спеціальності – відтак були економічно захищеними, самостійними, впевненими у своїх силах і забезпеченні рідних. Цей принцип називаємо «гроші йдуть за молодою людиною» і він стане реальністю за простої умови: створення нових чи додаткових робочих місць. Але і на цьому ми не обмежились в межах конкурсу і тому готові підтримати й інші активності, які допоможуть в професійній реалізації молоді», – зазначив Андрій Чесноков, заступник Міністра молоді та спорту України. 

Гранти доступні абсолютно для всіх українських роботодавців, які готові працевлаштувати випускників професійно-технічних навчальних закладів без досвіду. Загалом очікується допомогти від 10 до 50 роботодавцям. Ними можуть стати як юридичні особи (незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування), так і фізичні особи-підприємці. Важливі умови:

  • роботодавець у своїй команді має не менше 30% працівників/працівниць віком до 35 років,
  • має підтвердити (рекомендаційними листами від партнерських організацій або ж публікаціями в медіа чи Інтернеті) задіяність тим чи іншим чином до молодіжної роботи: тобто, спрямовувати діяльність на розв’язання соціальних проблем молоді і задоволення їх потреб. Це може бути у форматі проведених заходів, створених некомерційних продуктів чи благ, реалізованих окремих проєктів.

«Важливо зауважити, що гранти не будуть доступними для роботодавців, які працюють з продуктами чи послугами з таких сфер як алкоголь, тютюн, азартні ігри, зброя, товари подвійного призначення, чи своєю діяльність забруднюють навколишнє середовище. Також в рамках саме цієї ініціативи мова не йде про громадські об’єднання та заклади освіти», – наголосив Дмитро Твердохліб, директор Українського молодіжного фонду.

За рахунок гранту передбачається працевлаштування молодих людей, менторську підтримку із можливістю продовження роботи на підприємстві, в установі, компанії, залучення до корпоративної культури.

«Фактично мова йде про оплату стажування випускників професійно-технічних навчальних закладів без досвіду. Це можуть бути як великі галузеві компанії, так і невеличкі локальні роботодавці. За результатами пілотного конкурсу розраховуємо апробувати модель механізму цільового фінансування “Молодіжна гарантія”, а також офіційно працевлаштувати щонайменше 65 молодих людей за своєю спеціальністю. А далі, відтестувавши механізм такого цільового фінансування, будемо масштабувати ініціативу і нарощувати оберти», – додав Дмитро Твердохліб, директор Українського молодіжного фонду. 

Грантових конкурс охопить конкретні територіальні громади у 12 областях по всій Україні. Координатор програм з розвитку молоді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Тарас Деркач пояснив, що під час обрання регіонів для участі у програмі враховували географічне розташування, економічне становище розвинених підприємств.

«З іншого боку, це ті регіони, які були проаналізовані нашими партнерами з Німеччини, і які є певним чином модельними, в яких ми, як ЮНІСЕФ, бачимо також можливість змоделювати не лише інвестиції з точки зору працевлаштування молоді, але також різних соціальних сфер, - тобто всебічної підтримки дітей, підлітків, у тому числі з точки зору освіти, гігієни, захисту дітей тощо. Таким чином ми дивимося на них ще й через призму того, як напрацювати комплексну модель і вже на прикладі цих регіонів масштабувати зусилля для того, аби зробити власне відновлення і розвиток України більш комплексним і ефективним», – сказав Тарас Деркач.

Кінцева дата подачі заявок – 7 серпня 2024, тож у Фонді заохочують не зволікати. Аплікаційний пакет з покроковою інструкцією доволі простий (можна знайти за посиланням, як й інші деталі конкурсу). Незабаром додатково буде оголошено про вебінари для аплікантів, а також офлайн інформаційні дні у щонайменше 5 містах України. 


Грантовий конкурс «Кар’єрний старт. Програма молодіжної гарантії» – це один із перших конкурсів Українського молодіжного фонду, новоствореної державної інституції, команда якої має амбіцію стати ключовим гравцем у реалізації проєктів та ініціатив для української молоді. Серед їх партнерів вже є не тільки урядові структури, а й впливові міжнародні стейкхолдери: серед яких делегація Європейського Союзу в Україні, GIZ, Фонд Східна Європа, ІСАР Єднання, агенції ООН. Фонд працює в таких 3 пріоритетних напрямках:

  • залучення молоді до волонтерства для досягнення перемоги та післявоєнної відбудови, 
  • підвищення рівня компетентностей молоді шляхом неформальної освіти,
  • підвищення рівня економічної самостійності молоді (створення нових і додаткових робочих місць).  

Стежте за оновленнями та можливостями Фонду у фейсбуці та інстаграмі а також безпосередньо на вебсайті Українського молодіжного фонду. В разі виникнення питань чи пропозицій – прохання звертатись на uyf.inbox@gmail.com

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux